Ihle Coaching - din vei til indre fred

Om meditasjon

Hvorfor meditasjon?

Oi, det er det ikke et kort svar på. For meg har meditasjon vært en sentral del av det å lindre angst, bli mer sentrert, på plass i seg selv og tilstedeværende. Det i seg selv fører til at sinnet roer seg, blir mindre aktivt og ikke søker så mye ut til fortid og framtid som jeg er vant til fra tiden da angsten hadde mer innflytelse i livet mitt. Videre er det slik at man i meditasjon beveger seg innover i dypere lag av bevisstheten. Da beveger man seg bort fra egoets "område" i det ytre av bevisstheten der frykt råder. I de dypere lagene finner man ikke frykt, hvilket gjør at man i meditasjon opplever en ro både kroppslig og sinnlig når man begynner å få litt erfaring med det. Å tilbringe tid i meditasjon styrker altså den "fryktløse" delen av deg og tar litt av brodden av frykt og angst. Min klare erfaring med regelmessig meditasjon (daglig) over tid er nettopp dette. Mer tilstede her og nå, mindre utflukter fra sinnet både i tid og rom, hvilket også demper angst. Som kjent er angst definert som en frykt for noe som kan komme til å hende eller en overdreven fryktreaksjon på noe som har hendt. Altså frykt i fortid eller framtid. I meditasjon styrkes tilstedeværelse her og nå. Det svekker sinnets krumspring og dermed reduseres også angst. 


Jeg er så klart på effekten av meditasjon ift angst at jeg sier det så klart som dette. Dersom du virkelig ønsker å bli fri fra angst, så mediterer du regelmessig! Ferdig snakka! :-)




Dersom du virkelig ønsker å fri deg fra angst,

så mediterer du regelmessig!



Jarle R. Ihle


Meditasjonsstillinger:


Det er mange måter å meditere på og mange forskjellige stillinger man kan benytte. I denne linken fra Yggdrasil Yogaskole kan du lese om forskjellige Meditasjonsstillinger, mudras (håndposisjoner) og øvelser for å sitte i meditasjon.


Med dette som bakteppe ønsker jeg å presisere at lav terskel er nr. 1 prioritet. Det handler om å gjøre, framfor å være veldig opphengt i hvordan. Så min anbefaling er å gjøre det enkelt slik at det er lett å gjennomføre en regelmessig praksis. Daglig meditasjon anbefales, men her også gjelder prinsippet om at litt er bedre enn ingenting.  


Forskning:


I denne artikkelen fra psykologisk.no "Meditasjon - hva sier vitenskapen?" kan du få innsikt i nettopp dette og mer til om meditasjon. 


På Forskning.no kan du i artikkelen Hva skjer i hjernen når man mediterer lese mer om meditasjon og virkningene av det fra et vitenskapelig perspektiv.  


Litteratur:


Av litteratur om meditasjon får boka Meditasjon - veien til deg selv av lege, forfatter og foredragsholder Audun Myskja et klart "skal du lese en bok om meditasjon er det denne" fra meg. Boka anbefales på det varmeste. Den kan bestilles på nett på linken i boktittelen. 


Christian Paaske har skrevet boka Meditasjon - selvrefleksjon, transformasjon, frigjøring. Boka er særdeles interessant og absolutt verdt å lese. Anbefales!

Meditasjoner

Koherent pust (ca. 9 min. åpen ende)

Indre ro (ca. 17 min. åpen ende) 

meditasjon, indre ro, indre fred, ro, fred

Org.nr. 926 027 204

Det er benyttet kunstig intelligens i arbeidet med denne nettsiden.

All tekst er skrevet av ekte intelligens. Noen illustrasjoner er KI-genererte.

De er merket under illustrasjonene. 

Copyright © Med enerett